Slik vedlikeholder du din Thujahekk

Du har kjøpt inn og plantet din nye, skjermende Thujahekk og gleder deg til å se resultatet vokse frem. Alt er gjort etter boken, så nå bør resten gå av seg selv – eller? En Thujahekk trenger kanskje minimalt med vedlikehold på lang sikt, men i startfasen er det nemlig avgjørende at du tar godt vare på din nye hagegjest. Jevnlig vanning og klipp er helt nødvendig for et grønt og flott resultat. Under gir vi deg råd til hvordan du best kan stelle din Thujahekk etter planting.

thuja-brabant

Start med et godt utgangspunkt

I starten trenger Thuja Brabant mye stell og vanning. De første par ukene bør du vanne plantene så mye som daglig, med mindre store mengder nedbør holder jorden fuktig og drenert på naturlig vis. Invester i en dryppvanningsslange så du slipper å finne frem hageslangen hver dag. For å sørge for at jorden blir fuktet helt ned til røttene kan du telle ca. ½ minutt med hageslangen på hvert tre. Etter den innledende to-ukers perioden kan du gå ned til å vanne hver tredje dag, før du etter en måned kun trenger å vanne en gang i uken.

Etter 6 måneder trenger du ikke lenger vanne da planten vil finne vann av seg selv, men vær obs på tørkeperioder og perioder med mye frost. Hvis planten opplever frost i jorden vil det kunne bli vanskelig for den å hente inn væske. Da kan du vurdere om du vil dekke til planten med en strie som vil beskytte hekken i disse situasjonene.

Vær konsistent på friseringen

Selv om kravene til vanning vil avta med tiden, vil jevnlig klipp alltid være viktig. Sørg for å klippe Thujahekken 1-2 ganger i sesongen. Uteblir klippingen kan du risikere å stå igjen med en hekk som er større og bredere enn både du og naboen så for deg, og med en høyde på 5-10 meter kan en Thujahekk stjele mye sollys. Vær derfor konsistent med friseringen helt fra start. Start med å beskjære sidene av hekken helt til planten har oppnådd ønsket høyde. Når hekken har fått den høyden du ønsker deg, friserer du også toppen av hekken 1-2 ganger i sesongen for å bevare riktig høyde. Bruker du en god hekkesaks bør ikke dette ta spesielt lang tid, og det vil være vel verdt arbeidet når du ser resultatet av en frodig og eviggrønn hekk som skjermer for naboene og samtidig rammer inn hagen.

Klipp kun i sesong

Sesongen for klipp og stell av Thujahekken starter på våren, etter telen i jorda har gitt seg, og varer til høsten igjen før telen er tilbake. Siden frost i jorden hindrer planten i å ta til seg væske, bør du derfor være forsiktig med å stelle Thujaen i denne perioden. Det optimale er å klippe plantene i mai/juni før den sterkeste solen kommer frem, og igjen i august/september. Er du streng med deg selv på klippingen vil du sørge for at hekken holder seg pen og frisk hele året – i mange sesonger fremover!