Munnbind, et skjold mot en usynlig fiende

Alt dreier seg om coronaviruset (covid-19), og det med rette. Alle snakker om smitte og hvor stort antallet med smittede øker hvert eneste døgn. «Få ned kurven» er en setning som går igjen hele tiden.

munnbind

Organisert kaos og panikk sprer seg raskt og legger seg som et teppe over hele verden. Spesielt merker man jaget i den vestlige verden som ikke har opplevd noe så kollektivt nært på kroppen på minst to generasjoner. Vi har vært skånet for epidemier og nasjonale kriser i flere tiår.

Vi er så vant til å observere det på avstand, at mange ikke riktig klarer å ta innover seg at dette faktisk er virkelig. Er vi tilfeldigvis på et apotek og legger merke til de tomme hyllene med antibac og munnbind, da minnes vi situasjonen nasjonen er i.

Uhyre smittsomt

Hva er det som gjør at smitte er det store samtaleemnet? Coronaviruset er over dobbelt så smittsomt som vanlig sesongbetont influensa. Alle vet at får en på arbeidsplassen influensa, så følger resten etter like i hælene. Tenker man seg at dette viruset smitter dobbelt så raskt så forstår vi litt bedre hvorfor alle snakker om smitte.

munnbind mot smitte

Ok så blir man smittet, hva da? De fleste har hørt at enkelte eldre og syke ender opp med å dø fra den sesongbetonte influensaen hvert eneste år. Når man da får vite at dette viruset er ufattelige ti ganger så dødelig, da ser man med en gang alvoret. For å sette det i et perspektiv så er det noen viktige ting som gjør at smitte blir ekstremt essensielt.

  • 8 av 10 personer som smittes får så lette symptomer at de fleste ikke engang vet at de har vært smittet.
  • De siste 2 personene blir så syke at de blir innlagt på sykehus, behøver oksygen og enkelte må være tilkoblet respirator. Dødeligheten er relativt stor blant denne gruppen hvis man er eldre eller har underliggende sykdom og eller svakere immunforsvar.
  • Så kommer man til det som er svært skremmende. 3 av 4 som blir smittet, ble smittet av personer som ikke visste at de hadde coronaviruset.

Verden er tom for munnbind

Hva kan være verre enn at Norge og hele resten av verden rammes av en pandemi som stanser alt av det som anses som normale tilstander?

tom for munnbind

Jo, man er praktisk talt tom for munnbind i hele verden med unntak av Kina. Man skulle tro at dette var noe alle hadde på lager? Det er jo sånn at munnbind brukes daglig i alle helseinstitusjoner samt i industri og av privatpersoner, som beskyttelse mot nettopp virus og forurensninger. Men, nå er man altså tom for dette gullet. Og akkurat nå er munnbind verdt sin vekt i gull.

I all kontakt med andre mennesker så må man nå tenke smittevern, holde avstand og beskytte seg mot å selv bli smittet. Siden man raskt kan bli smittet uten å engang være klar over det så må man gå ut ifra at man faktisk har coronaviruset selv, og handle deretter. Derfor må alle bruke munnbind eller tøymunnbind som dekker ansiktet for å stoppe spredningen av det ekstremt smittsomme coronaviruset.

Den harde realiteten

Nordmenn svarte i en undersøkelse denne uken på spørsmål som omhandlet coronaviruset og tiltakene som er satt i verk av de norske myndighetene. Når det gjald frykt for selve viruset og forståelse av situasjonen, svarte de aller fleste det samme som uken før. Derfor ser man at den dramatiske utviklingen i resten av Europa, ikke har gjort folk her i landet mer bekymret eller redd.

coronaviruset og tiltakene

I Iran dør et menneske hvert tiende minutt på grunn av coronaviruset. I Italia var antallet døde det siste døgnet over 600 personer og fremdeles anser man ikke at de har nådd toppen.

Burde dette skremme nordmenn til å praktisere bedre sosial isolering og dekke ansiktet med munnbind når de forlater huset? Flere forskere og spesialister innen smitte og pandemier i Norge uttaler seg om sine bekymringer og mener at de norske myndighetene ikke har satt i verk sterke nok tiltak.

Ser prognosene over forventet utvikling her i Norge ut til å stemme og hvis vi her i landet følger samme linje som i resten av Europa, så vil Ola og Kari Nordmann våkne opp til en brutal virkelighet. Kanskje det er på tide å slutte å klage over at man ikke får anledning til å reise på hytta de neste ukene og i stedet begynne å forandre vanene og rutinene sine.

Det betyr at man faktisk utfører tiltak som å sprite hendene når man er utenfor hjemmet, hver gang man setter seg inn i bilen igjen og ikke forlater bilen eller huset uten munnbind.