Hvorfor bukplastikk?

Flat mage er noe de fleste av oss drømmer om og da kan bukplastikk være løsningen. Bulken som legger seg over kanten på underbuksen og vises gjennom bukser og kjoler er en plage for mange.

bukplastikk

Om drømmen om den flate magen er på grunn av svangerskap eller overvekt, så er den for noen mer enn bare et evig irritasjonsmoment.

Har man trent og vært flink med kostholdet og mesteparten av kroppen er i harmoni slik man ønsker det, så vil det ofte være et eller flere områder man ikke ser noe forandring ved. Etter å ha gått ned mye i vekt så vil man få mye overflødig hud på magen som henger nedover.

Det samme skjer etter en eller flere graviditeter. Noen opplever at huden trekker seg fin sammen etter flere svangerskap, mens andre får mye overflødig hud og dette er veldig individuelt.

Kjendiser og bukplastikk etter svangerskap

Flere kjendiser har gjennomgått bukplastikk etter svangerskap og spesielt de som ha fått tvillinger eller enda flere. Angelina Jolie fikk tvillinger i 2008 og foretok inngrepet raskt etter fødselen. Ofte så venter man litt lengre enn hun gjorde for det tar litt tid for kroppen å komme seg etter fødsler og graviditeter.

bukplastikk etter svangerskap

Reality stjernen Kate Gosselin valgte bukplastikk etter at hun fikk sekslinger. Før hun bar frem seks barn fikk hun et sett med tvillinger. Ingen kan klandre henne for at hun valgte det kosmetiske inngrepet etter å ha vært gjennom to svangerskap som resulterte i åtte barn.

Den kjente skuespilleren fra «Alle elsker Raymond» Patricia Heaton, har åpent snakket om hvorfor hun valgte bukplastikk. Etter å ha fått fire barn gjennom fire ulike svangerskap forløst med keisersnitt hver gang, var magen full av løs hud og skarr som skjemte henne.

For henne ble kombinasjonen av den løse huden og misformasjonen forårsaket av de fire keisersnittene såpass ubehagelig at bukplastikk var et enkelt valg. For hennes selvfølelse og for å kunne fortsette å føle seg vel i det arbeidet hun gjorde så føler hun at hun tok et riktig valg.

Kjendiser og bukplastikk etter overvekt

I 2003 gjennomgikk Star Jones en slankeoperasjon på grunn av sine problemer med overvekt. På kort tid gikk hun ned over femti kilo og fikk da mye løs hud og underhudsfett rundt mageregionen. Hun fikk tatt inngrepet bukplastikk for å fjerne den overflødige huden og fettet. Hun er bare en av mange som etter rask vektnedgang på grunn av slankeoperasjon gjennomgår dette inngrepet.

Kjendiser og bukplastikk

Den kjente sangeren Carnie Wilson gjennomgikk også en slankeoperasjon etter mange års kamp med overvekt. Etter å ha opplevd å gå opp i vekt igjen etter hver gang hun hadde klart å gå ned ble det slankeoperasjon. Etter operasjonen gikk hun også ned femti kilo og fikk det samme problemet med overflødig hud.

Bukplastikk endret dette og hun er nå fornøyd med resultatet. Uten bukplastikk vil disse personene oppleve at de har erstattet et problem med et annet. Mye overflødig hud er svært plagsomt og føles ubehagelig og synes gjennom klær. I tillegg får mange problemer med infeksjoner som oppstår mellom hudfoldene.

Årsaker til at magen endrer form

Som nevnt ovenfor kan man få overskudd av hud etter svangerskap og vektnedgang på grunn av overvekt. Dette skjer i varierende grad og hvor mye overflødig hengende hud er individuelt. I tillegg vil mange ofte ha strekkmerker, men dette er også individuelt.

Noen får hele magen dekket som av et kart med lange dype kurver og streker, mens andre kun får små rødlige linjer enkelte steder. De som er så uheldig og får mye ekstra hud kan få hud som henger både nede på magen under navlen og over navlen.

Medisinsk navn som brukes på dette er fettforkle eller hengebuk. Huden ligger i folder og mellom foldene dannes fukt av svette. Dette forårsaker ofte sår og eksem og kan lukte og i verste fall føre til infeksjoner. Dette er svært ubehagelig for de det gjelder og er med på å redusere livskvaliteten. For selvtilliten og psyken er dette tungt for mange.

Er det andre alternativer enn operasjon?

Yngre personer vil med trening og slanking kunne redusere en del av fettet og huden kan trekke seg noe sammen av seg selv. Yngre hud er mer elastisk enn eldre hud så dette gir mening. Antall bukplastikk operasjoner ble faktisk noe redusert etter hvert som man utviklet metodene for fettsuging.

Det man da så var at huden klarte å trekke seg godt sammen etter at fettet under ble fjernet ved fettsuging. Dette var ofte yngre pasienter man så at ikke nødvendigvis hadde behov for bukplastikk, men kunne nøye seg med det mindre inngrepet fettsuging. Man kan også styrke magemusklene ved trening og dette hjelper også på overflødig hud.

operasjonen bukplastikk

Før man gjennomgår operasjonen bukplastikk så har man en konsultasjonstime. En kirurg med erfaring og ekspertise innen dette feltet vil kunne si i løpet av en slik time om man er kandidat for fettsuging eller bukplastikk.

Noen vil for eksempel få beskjed om at de først bør trene og slanke seg i en periode før ny konsultasjon gjøres. Det anbefales som regel at man gjør det man kan i forkant før en operasjon. Dette er for å oppnå best resultat og får å redusere risikoer som er forbundet med operasjoner.

En annen ting er at planlegger man barn eller flere barn så anbefales man å vente til etter alle fødslene er overstått. Dette anbefales man fordi graviditeter vil ofte kunne ødelegge resultatet av bukplastikken.

Hva skjer etter inngrepet?

Det er en stor operasjon, men man hviler som regel kun i noen timer på klinikkene der operasjonen blir utført. Deretter bør man hentes av noen som kan være med og passe på det første døgnet. Man skal ikke være alene det første døgnet etter en bukplastikk operasjon.

Man har dren fra sårene som skal drenere ut væske og bandasjene skal være på og tas av samtidig som man tar vekk drenene etter om lag 4-5 dager. Drenene kan man fjerne hos ens egen fastlege eller også gjøre det der man foretok bukplastikken.

  • Man kan ta seg en dusj etter ca. 4-5 dager.
  • Man skal bruke et kompresjonsplagg hele døgnet i 14 dager. Deretter skal dette plagget brukes på dagtiden i enda 14 dager.
  • Sykemelding fra jobb varierer, men man må belage seg på en sykemeldingstid på 14-21 dager.

Gjør forundersøkelser før konsultasjonen

For de som allerede har gjort dette så sier mange at det lureste er å lese seg opp så mye som mulig på forhånd. Da vet man hva det dreier seg om og ikke minst vet man å stille de riktige spørsmålene ved konsultasjonstimen.

Deretter så skader det ikke å sjekke ut forskjellige klinikker og hvilke kirurger som utfører inngrepet. Man ønsker som oftest en kirurg med lang erfaring, gjerne en spesialist innen sitt felt. Plukk gjerne to klinikker og ta to konsultasjonstimer før det endelige valget.

Det er ekstremt viktig med god kjemi og at kommunikasjonen er god. Å få flere vurderinger før man gjennomgår en operasjon er anbefalt av mange.

Ved bukplastikk får man resultatet med en gang. For de som har behov for det så er dette et inngrep som forandrer selvfølelsen og hverdagen i etterkant på en dramatisk måte. Bukplastikk er et kosmetisk inngrep som virkelig forandrer kroppsfasongen og området rundt magen.

Kilde: https://avivahelse.no/behandlinger/bukplastikk/