Grønn te på full fart opp som nummer en

Te har vært populært i mange tusen år og kommer opprinnelig i fra Asia. Det har blitt brukt som både en leskende drikk, så vel som til bruk for medisinske formål. Selv om teen har vært godt likt av veldig mange i flere tusen år, så kom den faktisk ikke til Europa før på 1500 tallet.

grønn-te

Mange tenker nok feilaktig at te må være en engelsk ting for en kan jo ikke unngå å merke hvor høyt elsket teen er blant engelskmenn. Slik en ofte forbinder grønn te med helseentusiaster så forbindes generelt te med den britiske befolkningen.

Oppdagelsen av te

Hendelsen bak oppdagelsen av te og oppdagelsen av hva slags bruksnytte man fikk av teblader, kom med et uhell. Det som skjedde, var faktisk slik at keiseren i kina mistet noen teblader i kokende vann. Og denne keiseren ble deretter så overasket og overveldet over den gode lukten som dannet seg da bladene kokte sammen med vannet.

Keiseren ble fristet av denne deilige lukten og aromaen og valgte deretter å smake på vannet. Slik ble teen til da ryktet spredde seg som ild i tørt gress og populariteten for teen økte.

Det er mange forskjellige typer te-varianter og noen av de er:

 • Hvit te
 • Gul te
 • Grønn te
 • Oolong te
 • Sort te
 • Pu-erh te

Sort og grønn te

Hva lages teen egentlig av?

De forskjellige typene te kommer fra forskjellige planter og noen kommer fra den samme planten. Planten blir derimot behandlet på ulike måter, og det er dette som påvirker teens smak og egenskap og dermed skiller en type te fra en annen. Et godt eksempel på dette er grønn og sort te.

Sort og grønn te kommer fra en plante som har sin opprinnelse i øst-kina. Denne planten er i form av en busk som kan bli over hele to meter høy. Denne tebusken er nesten like stort som et mindre tre og bladene til denne busken er det som lager grønn te og sort te.  Disse to tetypene kommer altså fra samme blad og forskjellen på disse to ulike teene er at sort te gjæres mens grønn te tørkes.

lages teen

Det som skjer når bladene tørkes, er det at bladene beholder det meste av vitaminene og mineralene som befinner seg naturlig i bladene. Det vil si at når sort te blir gjæret så mister den mye av de vitaminene og mineralene den grønne teen beholder.

Dette er en av årsakene til at helseentusiaster så lenge har sverget til grønn te. Dette går også betydelig utover smaken på teene, slik at det er stor forskjell på hvordan de både smaker og derfor drikkes.

Grønn te

Grønn te kommer som sakt fra øst-kina og er veldig populær i også resten av Asia. Grønn te er den eldste teen og dermed den aller første teen som ble til. Selv om vi i vesten drikker mer sort te enn vi drikker grønn te så blir den grønne teen stadig mer populær og bruksområdene økes hele tiden. Spesielt jo mer vi lærer om de gode egenskapene og bruksnytte grønn te kan ha, så ser vi at den havner i alt fra matlaging til kosmetiske produkter.

I det kunnskapen om grønn te formes så har vi allerede i dag funnet ut mye om hva grønn te kan gjøre. Grønn te blir på mange områder reklamert og promotert som et hjelpende produkt for overvekt og generelle vektproblematikker.

Det vi ofte ser er at grønn te blir i stor skala markedsført for vekttap, redusering av vekt og sunnere kosthold. Det blir brukt som en promotering for en rekke slankeprodukter. Det er mange ulike meninger om grønn te faktisk kan hjelpe med vektreduksjon og stabilitet i vekt, men noe er faktisk bekreftet.

Det som er bekreftet er den gode innvirkningen grønn te har på hjertet og som kan være til hjelp for overvektige. Det har nemlig bitt forsket på grønn te og dens egenskap som er med på å senke risiko for hjerte og karsykdommer.

Men i form av vekttap så har det enda ikke blitt påvist faste bevis. Noen tror også at grønn te kan være forebyggende mot kreft, men det er heller ikke blitt bevist og er kun til dags dato en teori. I tillegg til bekreftelse ovenfor nedsatt risiko for hjerte og karsykdommer har det også kommet flere positive funn i forskningen av grønn te på dette feltet.

Helsegevinst på grunn av innholdet av sunne vitaminer

Grønn te

Det blir av mange ment at grønn te kan være et godt og sunt kosttilskudd på grunn av alle de naturlige vitaminene og mineralene det inneholder. Noen går så langt som å kalle grønn te for en vitamin- og antioksidant bombe. Man kan med stor fordel nyte en kopp rykende varm kopp grønn te og vite at den inneholder blant annet dette:

 • Aminosyrer
 • Vitamin B og C
 • Jern
 • Svovel
 • Magnesium
 • Kalsium
 • Koffein
 • Fiber
 • Tymol

Listen er lang, og dette er bare noen eksempler på hvor mange gode ting grønn te inneholder. For de som allerede er overbevist om de helende egenskapene teen har, så er det en lang nok liste til å få et overblikk over hvorfor grønn te blir ansett som et godt kosttilskudd.

Kan teen komme til å erstatte kaffe?

Populariteten har steget i takt med at samfunnet i dag setter stort press på et sunnere kosthold og derfor har grønn te virkelig tatt av. I kaffebarer og kafeer hvor kaffen har vært sentrert, ser man nå at grønn te blir satt på menyen. Man ser derfor sakte, men sikkert at det har vært en pågående evolusjon fra kaffe til te. Bare det at te kommer inn på med menyen der kaffe tidligere har vært hovedfokus.

En ser det ikke bare i kaffebarer eller på kafeer, men også ute i Europa som et kontinent. Kaffe har vært Europas nummer en og i forhold til te har kaffen alltid vist seg mer populært blant folket. Men med tiden har tallene på grønn te og te generelt rykket opp. Mange har uttalt at de ikke hadde blitt overasket, om te til slutt utkonkurrerer kaffe.