Serier, Vitenskapelig førstehjelp

Lavterskeltips for en ålreit samtale

4 Kommentarer 19/04/2011

Jeg har ikke så lang fartstid i dette gamet (og med gamet mener jeg diskusjon med alternativ-tilhengere). Jeg har jo selvfølgelig vært borti en del vannkjølersamtaler om spøkelses-opplevelser, personlige gudsbilder og tremenninger med varme hender.

Det kan være jeg ikke har stilt grundige nok spørsmål, men jeg har fått inntrykk av at de jeg har snakket med ikke har spesielle problemer med rasjonell argumentasjon i seg selv, de liker bare å fundere på mystiske ting.

Jeg har i hvert fall ikke tidligere opplevd diskusjons-vrangvilje som den man finner i kommentarfeltet hos Trine Grung, blant de alternative deltagerne i Ingen liker å bli lurt-gruppen, eller hos kampanjens onde stebror - Alle liker å bli lurt.

Spør man om en påstand kan bevises, svarer de: -Bla bla bla bevis. Prøver man å diskutere fakta skjønner man fort at fakta kun kan brukes til å støtte deres påstander. Prøver man det motsatte, har man vitenskapelige skylapper på.

Er kommunikasjon mellom alternative og skeptikere helt umulig?

Gunnar Tjomlid har et forslag. Tjomlid gjengir i sin eksemplariske blogg et diagram med kjøreregler for rasjonell diskusjon (hentet fra atheismresource.com), og lurer på om man burde kreve at motparten går med på å forholde seg til reglene før diskusjonen i det hele tatt kan starte.

Jeg tror at kjørereglene er altfor krevende. Vi er langt forbi rasjonell diskusjon. Men en ålreit samtale kan vi kanskje få til.

Her er noen lavterskel-tips som jeg tror det skal være mulig å følge selv for den mest svevende alternativist.


 

 

© 2014 Hjernedvask. Powered by WordPress.

Daily Edition Theme by WooThemes - Premium WordPress Themes

Highslide for Wordpress Plugin